Peru

Een duikje in de geschiedenis (en de gezondheidszorg) van Peru!

Het is alweer een tijdje geleden dat ik iets van ons heb laten horen via deze weg, maar het zijn een drukke drie weken in Peru geweest. Een prachtig land, met een enorm interessante geschiedenis, maar een land waarin je wel weer behoorlijk wat uurtjes kwijt bent in (nacht)bussen i.v.m. de lange afstanden… We zijn alweer toe aan vakantie zeg maar :-)

Peru is één van de landen waarin de oudste civilisaties ter wereld zijn ontdekt. Peru is dan ook historisch gezien één van de interessantste landen waar we ooit geweest zijn. Zo hebben we de duizenden jaren ouden Nazca lijnen gezien door middel van een misselijkmakende vlucht in zo’n klein vliegtuigje dat van links naar rechts vliegt, hebben we eeuwenoude mummies van kinderen gezien die supergoed in tact zijn gebleven en hebben we een lange reis gemaakt naar één van de zeven wereldwonderen: Machu Pichu.

Machu Pichu… Een verloren stad van de Inca’s, welke als enige nooit is ontdekt door de Spanjaarden destijds en daarom in bizar goede staat verkeerd. Dat het is verkozen tot één van de zeven wereldwonderen snappen wij wel hoor! Jeetje mina, wat was dit een indrukwekkende ervaring. Het is zeker nog mooier dan op de foto’s te zien is! Je bereikt deze plek vanaf de oude Inca-hoofdstad Cuzco, wat tevens een heel leuk toeristisch stadje is nu. Vanaf hier mag je zo’n 6-7 uur lang in een minibusje hobbelen over niet al te beste onverharde wegen, maar wel een prachtige rit maakt door een bizar mooi bergachtig gebied. Vanaf hier loop je nog zo’n 2,5 uur langs het spoor richting het dichtstbij gelegen dorpje en vanaf daar is het nog een uur of 2 lopen (of een half uur met een speciaal busje). Een hele onderneming dus om er te komen, maar des te spannender en mystieker maakt dit de ervaring…

DSC06393 DSC06340

DSC06528 DSC06711

Verder heeft Peru naast Cuzco nog twee andere leuke grote steden; hoofdstad Lima en Arequipa, en kan je er super goedkoop en super lekker eten vinden! Zo kan je een prima uitgebreide lunch hebben van twee gangen, inclusief drankje voor rond de €1,50 – €3,00, maar als je bereid bent iets meer uit te geven is dit zo’n land waar je voor weinig een culinair hoogstandje op tafel getoverd krijgt! Jammie, wat hebben we hier lekker gegeten!

Maar dat eten heeft ook een keerzijde. Er worden blijkbaar verassend veel reizigers ziek in Peru, en zo zijn wij helaas ook getroffen. Ik denk dat we na Azië een stukje makkelijker zijn geworden onbewust, we namen aan dat hygiëne-standaarden hier vergelijkbaar zijn met die van ons… Ze gebruiken hier tenslotte wc-papier en niet hun linkerhand! 😉 Maar goed, wij lekker alles eten wat los en vast zit, en BAM! Daar gingen we. Doodziek lagen we op de hotelkamer. De eerste dag ik, de tweede dag Marvin. Het voelde zo heftig dat we naar het ziekenhuis zijn gegaan, en daar hebben we allebei een paar uur aan het infuus gelegen en een sterke antibiotica kuur gekregen. Verassend hoe snel zo’n ziekenhuisbezoekje je er weer boven op kan helpen, maar vooral fijn om te weten dat er ook in een land als Peru redelijk goede gezondheidszorg beschikbaar is!

Gek genoeg stonden we er van te voren helemaal niet bij stil dat we een voedselvergiftiging zouden kunnen hebben. We zaten namelijk op 3800 meter hoogte, aan het hoogste bevaarbare meer ter wereld: Titicaca, wat wordt gedeeld met buurland Bolivia. Op dit meer wonen mensen op kleine zelf-gebouwde rieten eilanden wat enorm interessant is om te zien. Het schijnt heel normaal te zijn dat je ziek wordt van de hoogte als je meer dan 300 meter per dag stijgt. Dus wij gingen er vanuit dat we simpelweg last hadden van de hoogte… Maar wel flink wat last dus! Pas toen de dokter zei dat ons zuurstofpercentage prima in orde was konden we open staan voor andere opties. Ik moet wel zeggen dat het een hele bijzondere gewaarwording is op zo’n hoogte. Arequipa ligt op zo’n 2500 meter hoogte, Puno op 3800 meter en Cuzco op 3400 meter, dus het meeste van de tijd hebben we een beetje zweverig doorgebracht tussen de wolken :-) . Mensen zijn redelijk ingetogen en doen het rustig aan en kauwen de hele dag op coca bladeren…

DSC06553 DSC06564

De afgelopen drie weken zijn voorbij gevlogen, en morgennacht vliegen we alweer door naar land nummer 11 van deze wereldreis: Colombia. Een land waar we heel veel verwachtingen van hebben en tegelijkertijd ook super nieuwsgierig naar zijn, maar daarover snel meer. Wordt vervolgd … 😉

Categories: Peru

1 comment

  • Esther

    Prachtig beschreven Eline en wat een mooie foto’s! Ik kan me voorstellen dat jullie onder de indruk zijn van deze wonderen der natuur! ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *