heimwee

Heimwee is een raar dingetje…

Nee, schrik niet, we liggen niet huilend op bed te bellen met het thuisfront. Integendeel zelfs, we genieten nog steeds volop en zijn behoorlijk gewend aan het reizende leven. Gek genoeg zelfs een beetje gewend aan het leven zonder thuis, en met alleen jezelf en elkaar. En toch blijft heimwee een raar dingetje. Nu we bijna 13 maanden onderweg zijn denk ik dat we wel recht van spreken hebben over wat heimwee voor ons betekent :-)

Jeetje mina wat kan het je op gekke momenten opeens overvallen. De aanleiding voor het schrijven over het onderwerp heimwee is dan ook het vertrek (of misschien wel in eerste instantie de komst) van Marvin’s ouders. Begrijp me niet verkeerd, het was super leuk en we waren heel blij dat ze zijn langs geweest om een kijkje te nemen in ons nomadenleven! Maar alleen zijn gaat toch een stukje makkelijker als je niet wordt herinnert aan hoe het samenzijn is met thuis. Zodra wij weer in contact zijn geweest met een echt stukje ‘thuis’, werden we er ook meteen aan herinnerd hoe fijn dit kan zijn. En wat een liefdevolle en, bovenal, gezellige familie wij thuis op ons hebben wachten. In ieder geval, toen zij na die heerlijke tijd weer vertrokken was het bijna alsof we weer opnieuw onze draai moesten vinden. In het samenzijn, het alleenzijn, het reizende leven… In combinatie met een (nacht)busrit van 15 uur en een goede hoofdpijn als gevolg resulteerde dit afgelopen week in: “ik ben er klaar mee, ik wil naar huis!” 😉

Gelukkig wil ik dit niet echt, en kan ik redelijk goed relativeren (oké soms dan)… Na een goede nachtrust op het prachtige Koh Lanta waren we dan ook weer helemaal enthousiast en wilden we nog lang niet naar huis! Zo zijn we de afgelopen week lekker veel bezig geweest met de rest van onze reis plannen, waar we uiteraard erg vrolijk van werden. Je gaat je wel afvragen of je misschien wel echt naar huis wilt… Het moet niet zo zijn dat we hier tegen ons zin inzitten. De conclusie was dan ook: ja, op den duur willen we zeker naar huis. En de reis zal zeker geen 5 jaar meer duren. Maar voor nu genieten we er nog heel erg van, en zijn we er van overtuigd dat we spijt zullen krijgen als we besluiten om volgende week weer in ons koude kikkerlandje zitten.

Wat missen we nou eigenlijk echt? Ik denk vooral de lieve vrienden en familie, de gezelligheid en de verbinding. Verder zou het ook wel fijn zijn om niet meer altijd uit een backpack te hoeven leven waarin alles muf ruikt. En oh ja, op je eigen bank kunnen ploffen :-) Heerlijk! Die bank is echt iets wat ik enorm mis. Maar ja voor deze laatste 2 dingen hebben we wel een huis nodig en die hebben we sowieso niet nu 😉 Tenslotte missen we goed Nederlands bruin brood, lekkere en betaalbare wijn en van Ree patat!

Dit was uiteraard niet voor het eerst dat we enigszins een gevoel van heimwee ervoeren. Elke keer als er iets gebeurd thuis, iets positiefs of iets negatiefs, een verjaardag, een overlijden, de komst van familie uit het buitenland… Elke keer wordt ik toch een klein beetje verdrietig omdat ik er het liefst bij zou willen zijn. Maar dat kan niet en dat is onze keuze dus daar hebben we het mee te doen. Maar elke keer is het toch even slikken. Zo ook als we ziek zijn… Nou lagen we toevallig vorige week allebei met koorts in een hotel te bibberen. Dan verlang je toch wel echt naar je eigen bedje die je niet hebt :-)

Nee, wij liggen zeker niet huilend op de hotelkamer. Ook is de reislust nog lang niet op. Maar een beetje gezonde heimwee hoort erbij denk ik, en het is ook wel fijn om te voelen dat je af en toe naar thuis verlangt. En voor het eerst ook wel weer zin hebt om naar huis te gaan. Dat je waardeert wat daar is, misschien wel meer dan als ik nooit weg zou zijn geweest. Als je thuis bent verlang je naar ver weg, als je weg bent verlang je naar thuis. Heimwee is zeker een raar dingetje, maar gelukkig heeft reizen ons in ieder geval iets positiefs gebracht. Je leert dingen beter relativeren en waarderen!

Categories: Reizen algemeen

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *