oplichten op reis

Laat je niet oplichten op reis!

Opgelicht worden op reis… Een van de dingen die bijna iedereen wel eens overkomt in zo ongeveer elk land ter wereld. Soms geheel onverwacht, en soms zie je het gewoon gebeuren en kan je er niks tegen doen. Een van de dingen die een reis behoorlijk kunnen verstoren en een bittere nasmaak kunnen achter laten. Nu wij bijna 14 maanden onderweg zijn, en over zo ongeveer alles moeten onderhandelen (van een nachtje in een hotel tot aan mandarijntjes op de markt), zijn we op een punt gekomen waarop we een aantal technieken hebben geprobeerd die voor ons werken. Nu wil ik absoluut niet zeggen dat wij de experts zijn en nooit meer opgelicht worden, want dit gebeurt nog steeds, maar we hebben genoeg leergeld betaald om hier wat lessen uit te kunnen trekken :-)

Geloof niet alles van wat locals je wijs maken. 

Dit is voor ons wel een hele waardevolle les. Zeker in armere landen waar ze behoorlijk wanhopig kunnen zijn om wat geld te verdienen kunnen de mensen niet altijd helemaal eerlijk zijn, in hun eigen voordeel uiteraard. En soms heel geloofwaardig ook! Zo zullen ze je van alles wijs maken als “er gaat geen bus – je moet een taxi nemen”, “dat hotel bestaat niet meer – je kan bij het hotel van m’n oom terecht” en “dat is niet op loofafstand – ik breng je wel”. Je kent het wel :-) Dingen waarop je af en toe mensen op hun mooie blauwe ogen gelooft, maar waarover je achteraf toch denkt: hmmm… 😉 Ga op je gevoel af, en wees een beetje voorbereid.

Voorbereiding is het halve werk.

Aansluitend op het vorige punt: bereid je reis een beetje voor. Nu bedoel ik niet dat niks meer spontaan zou moeten gaan, maar als je bijvoorbeeld aan het doorreizen bent en je bent afhankelijk van aansluitingen via (motor)taxi’s, boten, bussen helpt het enorm om vooraf te googelen wat het zou moeten kosten. Het probleem is dat je op reis niet altijd WiFi hebt, en je Lonely Planet is ook niet altijd up to date, dus zorg ervoor dat je bijvoorbeeld een screenshot hebt van het adres van je hotel of de route op Google Maps (voor als je zelf gaat lopen óf om ervoor te zorgen dat de taxi chauffeur geen omwegen maakt), de prijs weet van die bootrit of de entreeprijs voor een bezienswaardigheid. Doordat je beter voorbereid bent zul je ook steviger in je schoenen staan tijdens het onderhandelen, en laat je zien dat je (in hun ogen) geen ‘domme toerist’ bent.

Praat met locals en andere reizigers.

Ik weet het. In bijvoorbeeld Azië komt het niet zo heel vaak voor dat een local goed Engels spreekt :-). Maar soms vind je dan toch echt die ene topper die een redelijk woordje Engels beheerst. En iemand bij wie je het gevoel hebt dat hij of zij oprecht is, meestal na dat je toch al iets bij die persoon hebt afgenomen (dan is de druk van iets wel of niet verkopen er al af). Ik sla dan vaak meteen mijn kans en stel wat vragen over de regio, en bijvoorbeeld wat een goede prijs is voor een fiets/boottocht/kopje koffie, etc. Deze persoon geeft je dan meestal wel een goede indruk en een goede basis om op zoek te gaan naar producten of diensten voor de juiste prijs.

Ook mede reizigers kunnen hierin goed van pas komen. Onderweg kom je vaak collega-reizigers tegen vanuit de tegenovergestelde richting. Vraag ze wat zij hebben betaald en wat hun ervaring was. Dit heeft ons ook al een aantal keren geholpen om wat van de prijs af te kunnen praten.

Laat het los.

Ik zei het al in het begin: soms zie je het gebeuren en sta je er gewoon machteloos naar te kijken. Het gebeurt ons nog regelmatig dat trotse locals je echt niet een dienst voor de ‘lokale’ prijs willen verkopen, en ze er bijvoorbeeld niet voor terugdeinzen om je desnoods NIET mee te nemen in de bus of taxi. Soms heb je deze mensen toch echt nodig om van A naar B te komen en doe je er goed aan om het gewoon te accepteren. Laat je reis er niet door verpesten en houdt in je achterhoofd dat deze mensen het vaak een heel stuk minder hebben dan jij. Hoe vervelend het ook kan voelen. Geloof me, ik weet er alles van :-)

Het laatste wat ik zou willen is dat je wantrouwig wordt naar locals toe, of minder plezier krijgt in het reizen. Bedenk dat deze mensen vaak armer zijn, oprecht denken dat jij zat geld te besteden hebt (en soms misschien ook dat je dom bent :-) …), en ook maar gewoon hun gezin proberen te voeden. Vertrouwen hebben in de goedheid van mensen is essentieel voor het genieten van reizen, maar wees wel op je hoede. Het zal niet de eerste keer zijn dat wij oprecht dachten een goede connectie te hebben met iemand, waar het achteraf alleen maar ‘voorspel’ bleek te zijn voor een goede flash-methode 😉

Categories: Reizen algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *