Chiang Mai

Chiang Mai – een ontsnapping aan de chaos!

Gisteren hebben de meesten van jullie de leuke reisvideo van Marvin, over de afgelopen 10 dagen met zijn ouders, wel gezien. Hierover heeft hij trouwens super leuke reacties gekregen, heel erg bedankt daarvoor! Dit is weer een mooie stimulans om met de video’s door te gaan :-) Eén van de highlights van onze reis was Chiang Mai. Vorige week vertelde ik al over de welkome afwisseling om van Bangkok naar Chiang Mai te gaan, en dan met name door de chaos na het overlijden van de Thaise koning. Inmiddels zijn Marvin’s ouders weer terug in Nederland. Maar Chiang Mai heeft zo’n ontzettend leuke indruk op ons achter gelaten dat ik deze graag met jullie deel!

Thailand is uiteraard een land dat al door veel mensen is bereisd. En dat is duidelijk. Soms zelfs pijnlijk duidelijk, vooral in uitgemolken toeristische trekpleisters. We zijn niet de eerste domme toeristen zeg maar 😉 . Over het algemeen was mijn eerste indruk van Bangkok best positief, maar ik denk dat veel locals behoorlijk verbitterd zijn geraakt door het massatoerisme van de afgelopen tientallen jaren. Dit zie je terug in chagrijnige mensen die niets méér geven om dan zoveel mogelijk geld uit jou trekken. Chiang Mai was een stad die telkens weer, door bijna iedereen die in Thailand is geweest, werd genoemd als echte aanrader. “Daar MOET je echt heen gaan!” Nu was ik bang dat Chiang Mai ook zo’n plek zou zijn die bijna ‘verpest’ zou zijn door toerisme. Ja, het is zeker toeristisch. Maar Chiang Mai heeft toch het tegenovergestelde bewezen aan mij. Nu is het aan mij de beurt om te zeggen: Chiang Mai is een echte aanrader, een must-go voor je reis door Thailand!

20161018_114015Wij hebben er voor gekozen om te vliegen naar Chiang Mai, omdat mijn schoonouders maar 10 dagen te besteden hadden wilden we niet al te veel tijd kwijt zijn aan reizen. Maar het schijnt dat de trein of bus reis ook een hele goede en leuke optie is. Meteen na aankomst werden we gecharmeerd door de gemoedelijke sfeer, de kleine opzet van de oude binnenstad, en de nabijheid van de luchthaven. Binnen een half uurtje na het landen van ons vliegtuig, checkten wij al in in ons hotel. We werden enthousiast en vriendelijk ontvangen, het weer was er beter dan in Bangkok, we hadden een lekker zwembadje voor de deur… Het was eventjes alsof we in een ander land waren aangekomen!

Nu was dit uiteraard niet het enige leuke wat er te doen is in Chiang Mai. Helaas hadden wij tekort tijd om alles te doen wat we zouden willen, maar we hebben een leuke keuze gemaakt. Ten eerste zijn we gaan fietsen door de stad. Een fiets huur je voor iets meer dan 1 euro voor de hele dag, en de stad is best goed te doen op de fiets (er zijn helaas geen fietspaden). Het is vooral een leuke manier om je eigen route en je eigen tempo te bepalen. Onderweg kom je heel veel tempels en marktjes tegen, vooral de versmarkt aan de rivier is leuk om even door heen te struinen. Ook is er een leuke avondmarkt (elke avond), inclusief gezellige foodcourt. Wij hebben helaas de weekendmarkten moeten missen doordat we hier doordeweeks waren, maar deze schijnen ook erg leuk te zijn!

Verder staat Chiang Mai bekend om de Thaise kookcursussen. Laten zowel Marvin 20161020_124719als zijn vader nou net twee gepassioneerde koks zijn :-) Terwijl de dames lekker koffie aan het drinken waren zijn de heren op missie gegaan. En het was een geslaagde missie. Ze kwamen allebei behoorlijk enthousiast terug, samen met een handig kookboekje voor thuis. De cursus begin met een boodschappensessie op de markt, en binnen een paar uur hebben ze allebei een aantal zelfgekozen gerechtjes op tafel getoverd. Die ze uiteraard ook zelf hebben kunnen opeten. Voor een halve dag cursus, inclusief transport etc., betaalden zij zo’n 20 euro persoon. Hierbij hebben ze echt goed de basics van de Thaise keuken geleerd!

20161019_120835De ‘Wat Phra Doi Suthep’ tempel op de Doi Suthep berg is erg indrukwekkend. Met een rode baht-bus rij je voor zo’n 2 euro p.p. naar boven, en moet je vervolgens 309 treden beklimmen voor je bij deze tempel komt. Het is een mooie tempel om te zien, even anders dan de meesten. Maar het allermooiste aan deze tempel is misschien nog wel dat je een prachtig uitzicht over de hele stad hebt bij goed weer!

Ja Chiang Mai is zeker een aanrader. Met de “laid back” sfeer en vriendelijke Thaise locals voel je je hier heel snel op je gemak. Aan accommodatie en restaurants trouwens ook geen tekort; in allerlei prijsklassen, keukens en stijlen vind je hier wel iets! Bijkomend voordeel: de meeste dingen zijn nog net even goedkoper dan in Bangkok! :-)

Ben jij hier al eens geweest? Of staat het op je bucketlist? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen of gedachtes!

 

Categories: Thailand

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *