eiland hoppen in thailand

Eiland hoppen in Thailand

De afgelopen 2 weken hebben wij een hele populaire trip gemaakt door Thailand, die ons erg goed is bevallen. Ik heb het over eiland hoppen in de Andaman zee. In deze blog neem ik je een stukje mee in onze ervaringen met eiland hoppen in Thailand, en voorzie ik je ook van wat praktische informatie mocht het op je verlanglijstje staan! :-)

eiland hoppen in thailand DSC04313

Verschillende seizoenen
De eilanden in de Andaman zee liggen aan de westkust van Thailand, en is de juiste om te kiezen in deze tijd van het jaar (hoogseizoen: nov-mrt). Thailand heeft letterlijk honderden eilanden, maar niet alle eilanden zijn het hele jaar door toegankelijk. I.v.m. het monsoonseizoen (regenseizoen) wordt het nu bijvoorbeeld afgeraden om naar de eilanden aan de andere kant (de Golf van Thailand) te reizen omdat veel gesloten is en je simpelweg nat en extreem weer kan ervaren. Vandaar de logische keuze om voor de andere kant te kiezen.

Toch? Nou weet ik niet waar ze ‘hoogseizoen’ op baseren (of hoe extreem het is gesteld met de klimaatveranderingen?), maar het heeft bijna elke dag geregend! Gelukkig hebben we toch een enorm leuke tijd gehad en kan ik je zeker aanraden om een stukje ‘eiland hoppen’ mee te pakken in je Thailand reis. Thailand staat niet voor niks bekend om haar prachtige stranden…

Eiland hop-route en praktische informatie
Er zijn uiteraard vele verschillende mogelijkheden om een route uit te stippelen, helemaal afhankelijk van je startpunt en je voorkeuren. Er is bijvoorbeeld een groot verschil tussen toeristische en minder toeristische eilanden, dagtrips of eilanden inclusief accommodatie en grote verschillen in vervoerprijzen.

Omdat wij in Bangkok waren lag het voor ons voor de hand om een nachtbus naar Krabi te nemen (12 uur, 14 euro) en vanaf daar een minivan naar Koh Lanta Yai (2 uur, 10 euro). Hier hebben we de meeste tijd doorgebracht omdat het betaalbaar, mooi en niet te toeristisch was. Maar bovenal omdat de locals hier het liefst zijn! Het is een overwegend islamitisch eiland en de mensen zijn er enorm behulpzaam, vrolijk en dankbaar. Oh ja, en ze spreken relatief goed Engels!

DSC04292 DSC04278

Vanaf Koh Lanta Yai zijn we met een brommer over de brug naar aangrenzend maar rustiger Koh Lanta Noi gereden. Hier kregen we vervolgens spijt dat we snakten naar een afgelegen strandje, want eenmaal daar hadden we een lekke band en was er geen monteur te bekennen! Als klap op de vuurpijl begint het ook nog eens keihard te regenen en onweren (hoogseizoen ammehoela!) en lopen we een beetje verloren en zeiknat, met de brommer aan de hand, door niemandsland. Totdat er een superlief mannetje stopt, gebaart dat wij, inclusief de brommer, achterin de laadbak mogen springen… Hij heeft ons naar een monteur gebracht en dankzij hem konden we weer verder touren! Een brommer huren kost je zo’n 6,50 euro per dag, en een lekke band nog eens 3,50 :-)

Vanaf Koh Lanta (Yai) hebben we ook een dag snorkeltrip gemaakt naar Koh Rok. Het water is er super helder, relatief schoon en je ziet mooie gekleurde visjes :-) Een georganiseerde tour zal je ongeveer 30 euro kosten inclusief lunch, gear, etc. Een enorme aanrader!

IMG-20161107-WA0015 IMG-20161107-WA0016

Uiteraard konden we niet eiland hoppen zonder ook een kijkje te nemen op Koh Phi Phi (1 uur, 6,50 euro); de locatie van de film The Beach. Eerlijk is eerlijk, het is het mooiste eiland wat ik ooit heb gezien. Maar jeetje mina, het is ook wel echt een beetje verpest. Het klinkt negatief, maar het hele eiland draait om zuipen, drugs en party. Wel heb je hier trouwens enorm lekker eten! Best gezellig dus, maar 2 dagen was lang zat. Daarnaast heerst hier en op andere eilanden een enorm groot vervuilingsprobleem. Er ligt veel afval (zelfs hele vuilniszakken) op het strand en het water is behoorlijk vies. Het is natuurlijk niet voor niks dat er al een aantal Thaise eilanden zijn gesloten. Zo zonde dat het zo ver moet komen!

20161107_113011 20161109_125825

Tot slot zijn we naar Phuket doorgevaren (1,5 uur, 9 euro). Eigenlijk alleen maar omdat dit het grootste eiland is en we vanaf hier vannacht door zijn gevlogen naar Vietnam, maar de oude stad (Phuket Old Town) heeft ons enorm verrast. Leuke straatjes vol Portugese invloeden qua architectuur, heerlijk en betaalbaar eten en creatieve winkeltjes. We loved it!

Het enige eiland dat we helaas hebben moeten overslaan doordat ons visum bijna verliep en de hoge bootprijs er naartoe is Koh Lipe. Wie weet komen we daar ooit nog eens! Heb je ook ervaring met eiland hoppen in Thailand? Of staat het op je bucketlist? Ik ben benieuwd! :-)

Categories: Thailand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *